Özel Üsküdar SEV İlkokulu olarak 2015’te beyaz bayrak denetimi geçirdik ve “Beyaz Bayrak” sertifikamızı aldık. Bu sertifikaya sahip olduğumuzdan dolayı da geçen sene itibarıyla “Beslenme Dostu Okullar Programı” na kabul edildik.

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının önderliğinde yürütülen bu program, okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılmasını, bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesini ve okul sağlığının daha iyi düzeye çıkarılmasını hedeflemekte.

Bu yılın başında okulumuzda bu program çerçevesinde müdür, müdür yardımcısı, öğretmenler ve okul çalışanlarından oluşan “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi” kuruldu. Bu ekip tarafından sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam biçimini destekleyici, dengeli beslenmeyi ve hareketli yaşamı teşvik edici ve okula özgü bir “Beslenme Dostu Okul Planı” hazırlandı.

Plan;

• Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında sınıf içinde münazara ortamı yaratılmasına, akran eğitiminden yararlanılarak öğrencilerin birbirlerini eğitmesine ve beslenme konularının birlikte tartışmalarına zemin hazırlayacak şekilde olmasına,
  • Temel dersler, branş ve İngilizce derslerinde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında ulusal/uluslararası gün/haftaların çeşitli sınıf içi etkinlikler ve eğitici videolar ile desteklenerek etkin olarak kutlanmasına,
  • Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı teşvik edici bilgi yarışması, resim yarışması, şenlik vb. okul içi etkinlikler düzenlenmesine,
  • Velilere yönelik sağlık, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam vb. konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmasına,
  • Okul çalışanlarına sağlık, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam vb. konularda eğitim verilmesine,
  • Öğrencilerin boy/kilo ölçümlerinin yapılmasına,
  • Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında doğru mesajlar verilmesine ve bu yönde verilen mesajların okul içi uygun yerlerde (sınıf panoları, koridor panoları vb.) sergilenmesine,
  • Beden eğitimi dersleri ve spor etkinliklerinin aktif katılım sağlanacak şekilde ayarlanmasına,
  • Yemekhane kontrollerinin düzenli olarak yapılmasına,

dikkat edilerek, öğrenciler, aileler ve okul çalışanlarının beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının geliştirilmesine odaklı bir amaca yönelik olarak hazırlandı ve Eylül ayı itibariyle aylık olarak okul genelinde aktiviteler uygulanmaya başlandı.

Eğitim dönemimizin ilk çeyreğinde beslenme bilgilendirme afişleri, posterler ve broşürlerini hazırladık. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik öğrencilerimize yemekhane içinde görsel bilgilendirmeler yaptık. Süt içmenin önemi hakkında okul hemşiremiz sınıflarda öğrencilerimizi bilgilendirdi. “Dünya Yürüyüş Günü” aktivitesi olarak Beden Eğitimi öğretmenlerinin önderliğinde bahçede müzik eşliğinde tempolu yürüyüş yaptık. “Dünya El Yıkama Günü” ile ilgili olarak tüm öğretmenlerimizin el yıkarken resimlerini çektik ve okulun duvarlarında, özendirici olarak öğrencilerle paylaştık, tüm sınıflarda el yıkama ile ilgili eğitici videolar izledik. Ayrıca okul hemşiremiz tüm öğrencilerin boy, kilo ölçümlerini yaptı ve hazırladığı istatistikleri ilgili eğitimcilerle değerlendirdi.

Planımız çerçevesinde önümüzdeki aylarda yapacağımız aktiviteleri paylaşmaya devam edeceğiz.