"Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun."
Hippokrates (Eski Yunanlı Hekim)
Yemek hizmeti SOFRA GRUP tarafından sağlanmaktadır. Sektöründe lider SOFRA GRUP, eğitim sektöründeki toplu yemek hizmeti konusundaki uzmanlık ve deneyimini Scolarest markasıyla sunmaktadır.
SCOLAREST olarak, çağdaş anlayış ve bilinçte Türkiye’nin 28 ayrı ilinde 200’e yakın özel okul ve üniversitede 50.000’i aşkın öğrenciye hizmet vermenin gururunu taşımaktayız.
Diğer tüm firmalardan farklı olarak, büyüme ve gelişim çağlarında olan çocukların farklı beslenme ve yaşam gereksinimlerini profesyonelce takip edebilmek ve daha özellikli hizmet verebilmek amacıyla okullarda yiyecek ve içecek hizmetlerini ayrı bir departman olarak yürütmekteyiz.
Compass Group’un sadece eğitim kurumlarında uyguladığı YE ÖĞREN YAŞA (EAT LIVE LEARN) programını Türkiye de hizmet verdiğimiz eğitim kurumlarında da eş zamanlı olarak uyarlıyor ve deneyimimizi sizlere sunuyoruz.
‘Ye Öğren Yaşa’, öğrencilere daha sağlıklı, daha bilinçli ve daha uzun ömürlü bir yaşamın temellerini sunmaya dayanır. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme için ihtiyaç duydukları besinleri sağlarken, sağlıklı bir çevreyi sürdürülebilir kılmak için gerekli bilinci oluşturmayı hedefliyoruz. Öğrencileri en iyi şekilde beslemeyi sadece bir iş olarak değil, aynı zamanda topluma karşı yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk olarak görmekteyiz.
Çocuklarımızın sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını sağlayıp, mutlu etmek için SCOLAREST menüleri, öğrenci yaş gruplarına göre dengeli beslenme konusunda uzmanlaşmış diyetisyenler ve gıda mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır. Bu menüler, SCOLAREST ile kurumunuz arasında ortaklaşa oluşturulan Yemek Komitesi tarafından karar verilip onaylanmaktadır. Menü değişikliklerinde yemek komitesinin onayı gereklidir.
SCOLAREST çocuklarımıza hizmet verirken aşağıda belirtilen standartlarla operasyonlarını yürütmektedir:
-
Yemekhanelerde kullanılan hammaddeler Türkiye’nin en seçkin firmalarından tedarik edilmekte ve tedarikçiler Satın Alma Departmanı ve bağımsız 3. taraf kuruluşlar tarafından rutin kontrollere tabi tutulmaktadır.
-
Menülerimiz mevsim sebze/meyvelerinin seçilmesine özen gösterilerek ve çocuklarımızın yaş gruplarının günlük kalori ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, sağlıklı ve dengeli beslenme prensipleri konusunda uzmanlaşmış diyetisyenler ve gıda mühendisleri tarafından planlanmaktadır. Menüler hazırlanırken özellikle hem çocuklarımızın damak zevklerine hitap etmesine hem de yemeklerin kendi aralarında renk farklılığıyla görsel anlamda da doyurucu görünmesine özen gösterilmektedir.
-
Yemeklerimizi hazırlarken besinlerin vitamin ve mineral içeriğini kaybetmemeleri için en sağlıklı pişirme tekniklerini uygulamaktayız. Haşlama, buğulama, ızgara, fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri teşvik edilmekte, kızartma, bol yağda kavurma gibi hastalık riski oluşturan ve trans yağ miktarını artıran pişirme yöntemlerinden kaçınılmaktadır. Taze ya da donmuş sebzeler ve patates, konveksiyonel fırında minimum düzeyde yağ kullanılarak pişirilmektedir.
-
Yemeklerde kalp ve damar sağlığı bakımından olumsuz etkileri olan yağ çeşitleri ve pişirme teknikleri kesinlikle kullanılmamaktadır. Bunların yerine tereyağı ve doymuş yağ içeriği düşük, sağlığa faydalı yağ asitleri içeren bitkisel kaynaklı sıvı yağlar ve zeytinyağı kullanılmaktadır.
-
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde (Mayıs - Kasım ayları arasında), yapım tekniği bakımından riskli olan, mikrobiyal yükleri nedeniyle risk oluşturabilecek gıdaların üretimi kesinlikle yasaktır.
-
Çocukların hem fiziksel hem zihinsel büyüme ve gelişimleri için en önemli faktör sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Özellikle okul çağı ve ergenlik dönemlerinde kazanılan beslenme alışkanlıkları bir ömür boyu sürmektedir. Bu sebeple okullarda öğrencilere yeterli ve dengeli beslenmenin önemi vurgulanmalı ve bu yönde gerekli olanaklar sağlanmalıdır. Bunun bilinciyle Scolarest, bilimsel sağlık otoritelerinin önerileri doğrultusunda, menülerinde tüm temel besin öğelerini içeren “Sağlıklı Tabak” modelini benimsemektedir. Sağlıklı tabak modeli 5 temel besin grubunu
(1. Süt-yoğurt grubu, 2. Et-yumurta-kurubaklagil grubu, 3. Sebze grubu 4. Meyve grubu, 5. Tahıl ve ekmek grubu) içermektedir. Her öğünün bunlardan en az 3 besin grubunu karşılamasını sağlamayı Sofra Grup kriterlerimiz gereği hedeflemekteyiz. Menüler hazırlanırken ve kontroller sırasında bu kriterlere dikkat edilmektedir.
-
Gelişme çağında olan çocuklarımızın artan protein gereksinimleri göz önünde bulundurularak menülerimizde biyo-yararlılığı yüksek protein kullanımı sağlanmaktadır. Bunun yanında, çocukların kemik, diş sağlığı gelişimi, sinir sistemi ve bilişsel gelişimin sağlanması için vazgeçilmez olan kalsiyumun temel kaynaklarından peynir, yoğurt, süt gibi besin maddelerinin menülerimizde bulunmasına özen gösteriyoruz.
-
Dünya Sağlık Örgütü günde 5 porsiyon sebze meyve tüketimini önermektedir. Menülerimizde artırdığımız taze salata ve meyve seçenekleriyle, sebze/meyve tüketimini desteklemekteyiz.
-
Ayrıca menülerimizde bilişsel gelişimin ve sağlıklı sindirim sisteminin en büyük destekçisi olan, lif içeriği yüksek karbonhidrat tüketimini destekleyecek tam tahıllı besinlere de yer vermekteyiz.
-
Pişirilen yemekler, servis edilinceye kadar sıcak tutma modunda bekletilir ve 65 °C’nin üzerinde servise sunulur.
-
Servis edilen tüm yemeklerimizin ‘’yağ ve tuz‘’ miktarları, uluslararası sağlık otoriteleri tarafından kabul edilmiş değerler göz önünde bulundurularak sınırlandırılmış ve standartlaştırılmıştır. Tüm yemeklerimizde bu standartların korunmasına özen gösterilmektedir ve bilgisayar ortamında geliştirilen ‘Işıklı Uyarı Sistemi’ ile otomatik olarak kontrol edilmektedir.
-
Yemek servisinde hijyene son derece dikkat edilerek porselen tabak ve cam bardak kullanılmaktadır.
-
Bulaşık makinelerinde yıkanmış çatal bıçak vb. küçük ekipmanlar otomatik makinelerde el değmeden ve doğal malzemeler yardımıyla kurulanmakta, parlatılarak servise sunulmaktadır.
-
Kalite yönetim sistemi standart gereklilikleri doğrultusunda menü planlama aşamasından başlayarak yemeğin sunulması ve sonrasında örnek numunelerin saklanmasına kadar olan süreç kesin kurallara bağlanmıştır. Aynı zamanda mutfaklarımız, düzenli olarak kurumsal laboratuvarlar tarafından denetlenmektedir. Periyodik olarak su ve yemek numuneleri analizleri yapılmaktadır.
-
Mutfak ve çalışan personeller hijyen açısından iç ve dış denetimciler tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Ayrıca her zaman okul yönetimi tarafından denetlenmeye hazırdır.
-
Mutfakta temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılan maddeler dünya çapında onay görmüş firmalardan seçilir. Günlük dezenfeksiyon işlemleri düzenli olarak kayıt altına alınır.
MUTFAĞIMIZDA KULLANILAN KOMBİ FIRININ SAĞLIKLI BESLENME AÇISINDAN ÖNEMİ
-
Mutfaklarımızda teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılmakta, Kombi Fırın’ larla pişirme işlemi yapılmaktadır.
-
Yağda kızartma işlemi kesinlikle yapılmamaktadır. Taze ya da donmuş sebzeler, patates, kombi fırında, pişirme modunda hiç yağ kullanılmadan pişirilir.
-
Pişirilen yemekler; servis edilinceye kadar sıcak tutma modunda bekletilir. Böylece yemeklerin ısısı hiçbir zaman 65C ‘nin altına düşmez.
-
Yemeklerin hızlı ve kaliteli olarak pişmesine yardımcı olur.
-
Yağ kullanımını asgari düzeye indirerek ve engelleyerek “Sağlıklı Beslenmeye’’ katkıda bulunur.
MUTFAĞIMIZDA UYGULANAN YEMEK PİŞİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
-
Et vakumlu ve taze olarak Namet'ten alınıp (dana üçlü set ve dana döş) kesilir, sinirleri alınır, makinada çekilir, kıyma haline geldikten sonra tüm köftelik malzemeler katılır, yoğrulur aynı gün içerisinde işlenir ve tüketilir.
-
Soğan kesinlikle kavrulmamakta önce haşlanıp, sonra yemeğe katılmaktadır.
-
Pirinç ve bulgur kesinlikle yağda kavrulmamakta, direkt kaynayan suya salma yapılmaktadır.
-
Şehriye ve erişte önceden fırınlanıp sonradan, kaynayan suda salma yöntemiyle pişirilmektedir.
-
Menülerin dip notunda ‘’Yemeklerde hiçbir şekilde kavurma ve kızartma pişirme yöntemlerine yer verilmemekte, katkılı ve koruyucu maddeler kullanılmamaktadır’’ ibaresi yer almaktadır.
MUTFAĞIMIZDA KULLANILAN ÜRÜN MARKALARI
-
Et ve tavuk: Pınar, Banvit ve Keskinoğlu, Namet, Etçii. Etlerimizle ilgili bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.
-
Şarküteri ürünleri: Pınar, Polonez, Sütaş
-
Süt ve süt ürünleri: Pınar, Eker, Yörsan ve Sütaş
-
Yağlar: Eker Tereyağ, Kırlangıç Zeytinyağı (Riviera ve Sızma).
-
Kuru yemişler: Meraklılar, Tadım, Peyman
-
Bakliyatlar: Başhan, Tat, Reis
-
Makarnalar: Tat ve Filiz
-
Salça: Kingtom, Tamek, Tat ve Tukaş
-
Un: Ova un, Kurutulmuş un
-
Dondurulmuş Ürünler: Süperfresh, Feast, Kerevitaş
-
Sebze ve Meyveler: Cater Fresh, taze ve günlük halden temin edilir.
-
Ekmek: Kar-unsan, Uno ve Lorjune
-
Diğer Kahvaltılık ürünler: Nestle, Koska, Seyidoğlu ve Ülker
-
Hijyen, Sanitasyon ve Sarf Malzemeleri: Henkel, Ecolab, Johnson-Diversey
TS EN ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini görmek için tıklayınız.
TS EN ISO 22000 2015 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Belgesini görmek için tıklayınız.
TS EN ISO 18001 2014 İŞ Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistem Belgesini görmek için tıklayınız.
TS EN ISO 14001 2015 Çevre Yönetim Sistem Belgesini görmek için tıklayınız.
TS EN ISO 10002 2014 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistem Belgesini görmek için tıklayınız.
TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistem Belgesini görmek için tıklayınız.
(Ayrıntılı bilgi için lütfen www.sofragrup.com web adresini ziyaret ediniz. )
SOFRA'YA NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ?
Hizmetlerle ilgili görüşmeleriniz için, SOFRA Müşteri İlişkileri Yöneticilerine aşağıdaki haberleşme araçlarından herhangi biri ile her zaman ulaşabilirsiniz.
ANAOKULU BÜROSU
Telefon / E-mail : 0216 544 09 44 / 1941
İLKOKUL BÜROSU
Telefon / E-mail : 0216 422 33 78
ORTAOKUL BÜROSU
Telefon / E-mail : 0219 547 23 23 / 2339